Over ons Harmonie

Huidige dirigent Harmonieorkest: Victor Vaessen
Voormalig dirigent van De Berggalm Victor Vaessen, staat vanaf 23 maart weer voor het harmonie orkest. Na een afwezigheid van 9 jaar, worden muzikanten en dirigent weer herenigd, in ieder geval tot de zomer van 2018 op interim basis. De positie van dirigent kwam vrij door het plotselinge vertrek van Harmen Cnossen. Hij kreeg een uniek aanbod om het symfonieorkest van Harbin te leiden. Harbin, gelegen in Noord-Oost China, is een stad met 13 miljoen inwoners. Een geweldig aanbod dat Harmen niet kon weigeren.
Victor zwaaide in 2009 af bij de Berggalm, een jaar nadat hij met De Berggalm het prestigieuze “Certamen de Bandas de Musica” in Valencia wist te winnen. Victor, saxofonist van huis uit, is een kundig, gedreven en enthousiaste dirigent. Hij vergt het maximale van zichzelf maar ook van de muzikanten. Daarnaast hecht hij ook waarde aan het sociale aspect binnen een harmonie en mengt hij zich graag onder de muzikanten na afloop van de repetitie of bij andere activiteiten.

Huidige dirigent jeugdorkest: Stan Beckers

Al op jonge leeftijd ontdekte Stan Beckers (1991) zijn passie voor slagwerk. Daarom koos Stan na het atheneum voor de bachelorstudie klassiek slagwerk aan het Maastrichtse conservatorium. Tijdens zijn studie kreeg hij les van vooraanstaande musici als Werner Otten, Pieter Janssen en Raymond Curfs. Na zijn bachelor volgde Stan ook de masteropleiding klassiek slagwerk in Maastricht. Beide studies rondde hij cum laude af. Momenteel zit Stan in de afrondende fase van de opleiding tot harmonie- en fanfaredirigent bij Pieter Janssen. Hij dirigeert verschillende verenigingen in Limburg. Daarnaast remplaceert Stan sinds zijn conservatoriumstudies als paukenist en slagwerker bij professionele orkesten. Zo speelt hij regelmatig met de Marinierskapel der Koninklijke Marine, philharmonie zuid-nederland, Sinfonieorchester Aachen en andere gezelschappen.

2018

We beginnen 2018 met afscheid nemen. Afscheid van een bevlogen dirigent die we graag langer
hadden gehouden maar die we zijn succes in China ook van harte gunnen. Harmen Cnossen is een
grote persoonlijkheid en een top dirigent. Een van de muzikanten noemde de tijd met Harmen een
2 jaar durende “master class” en dat zegt genoeg. Nadat duidelijk werd dat Harmen weg zou gaan is
een werkgroep geformeerd die start met de zoektocht naar een nieuwe dirigent en dat wordt Victor
Vaessen die na de jaarvergadering zal starten. Victor is een goede bekende van de Berggalm, hij stond al voor het korps van 2000 tot 2009 en heeft grote successen geboekt o.a. promotie naar de
superieure afdeling en een 1e prijs op het Certamen van Valencia. Als interim dirigent heeft Jos Paffen tot en met de jaarvergadering de muzikale leiding gehad.

Het muzikale jaar

• Een volle zaal genoot vanaf 14.00 uur van een gevarieerd nieuwjaarsconcert met Harmen Cnossen voor de laatste keer als dirigent en Robbert-Paul Feijten als muzikaal leider van het jeugdorkest.
• Tijdens het nieuwjaarsconcert werden maar de Gouden Bruidsparen van 2017 in het zonnetje gezet met een attentie en natuurlijk een serenade.
• 6 juli is een groots concert georganiseerd op het Limpensplein. Het is ons laatste optreden voor de
zomervakantie en in de laatste 12 jaar hebben we steeds een buurtschap bezocht. Nu zijn de
rollen omgedraaid en zijn alle buurtverengingen uitgenodigd om naar het Limpensplein te komen.
Met als titel ‘Whats Gebuurt….” wordt op een mooi podium een gevarieerd concert gegeven
m.m.v. zangeres Evelien Jongen.
• Op 25 november, vindt alweer het 8 e Clumma concert plaats. Als speciale gast treedt
Amy Schillings op, een groot talent uit Vaals. De pas 20 jarige Amy maakt de verwachtingen
helemaal waar. Een volle kerk geniet van o.a. O Mio Babbino Caro.

Muzikale jaar jeugdorkest

• Het jeugdorkest heeft weer een druk jaar achter de rug. Onder de muzikale leiding van Robbert-Paul staan de nodige uitvoeringen op de muzikale agenda.
• Op 25 februari wordt een concert gegeven in de Hamboskliniek op uitnodiging van Pater Bos.
• Zaterdag 7 april spelen alle leden in opleiding, ook de leden die nog niet in jeugdorkest spelen,
mee met het harmonieorkest tijdens het reünie concert.
• 30 juni geeft het jeugdorkest een zomeravond concert op de Kluis in Walem. Een prachtige
zomeravond op een unieke locatie zorgde voor een hele mooie sfeer.
• 6 juli spelen enkele leden van het jeugdorkest mee met harmonieorkest op het Limpensplein
tijdens het concert “Whats Gebuurt”
• 27 oktober staat weer een Concert op de agenda met als thema Filmmuziek. Samen met
jeugdorkesten van Hoensbroek en Welten dit keer in het Broeklandcollege van Hoensbroek. Een
groot succes voor een volle zaal!
• 19 december speelt het jeugdorkest kerstliedjes bij de Kluis in Walem. Een bijzonder sfeervol
optreden.

Bijzondere momenten

• Prins Carnaval 2018 is een Berggalmer in hart en nieren. Stef Moonen, slagwerker en een van de
organisators van Sjolkebal 2.0 regeert met zijn vriendin Lianne over het Molmoezeriek. Dat maakt
Carnaval nog specialer.

• 7 april staat een reünie concert gepland. Het wordt een memorabele avond. Oud leden worden
uitgenodigd en gevraagd om mee te spelen. Er zijn meerdere oud leden aanwezig en ca. 15 oud
leden spelen met harmonieorkest mee. Speciaal hiervoor is eredirigent Miquel Rodrigo uit Spanje overgekomen. Een grote verrassing voor veel oudere leden die aan de tijd met Miquel mooie herinneringen hebben. Ook Harmen Cnossen is even terug uit China en aanwezig. Alle dirigenten nemen de dirigeerstok ter hand. Tijdens deze avond worden ook de jubilarissen gehuldigd; Math Winthagen 50 jr Lid LBM en Berggalm. Marlies viert dat zij 25 jr lid va LBM is en Els Huysen is 12,5 jr lid van LBM en Berggalm.

• Twee Berggalmers mochten een Koninklijke onderscheiding in ontvangst nemen. Chris
Smeets kreeg een Koninklijke onderscheiding voor haar grote verdienste bij het
Wereld Muziek Concours waar zij al bijna 30 jr. vrijwilliger is, en ondersteuning van het bestuur. Ook erelid Henk Spit kreeg een Koninklijke onderscheiding voor zijn vele verdiensten voor de gemeenschap.s.
• 14 september is er weer een bruiloft, nu is het de beurt aan Myrthe van Meyel die trouwt met
Michel. We brengen een serenade op feestlocatie in Slenaken

2017

Voor de Berggalm gaat 2017 de boeken in als een jaar waarin we een héél bijzondere dirigent voor het korps hadden staan. Harmen Cnossen is een grote persoonlijkheid en een top dirigent. Onder zijn bezielende leiding komt de rust en het speelplezier weer terug. Kwalitatief maken we grote stappen. Harmen gaat uit van eigen kracht en prikkelt muzikanten om beter te spelen en thuis te oefenen en dat werpt vruchten af.
Helaas nemen wij na een jaar alweer afscheid van deze topper. Harmen heeft in december 2017 een unieke aanbieding uit China ontvangen [dirigent van symfonieorkest Harbin in China] en deze kans kan hij niet laten lopen. Het nieuwjaarsconcert van 2018 staat Harmen nog voor de Berggalm en daarna vertrekt hij. Wij wensen Harmen alle succes ook al vinden we het héél jammer dat hij vertrekt.

Het muzikale jaar
• Traditiegetrouw openen wij het jaar met het nieuwjaarsconcert. Ook in 2017 waren er weer meerdere gouden bruidsparen in Klimmen die door de Berggalm zijn uitgenodigd. Wij verheugen ons over de aanwezigheid van 2 bruidsparen te weten Maria en Jo Cloodt en Riet en Theo Schlenter.
• Bij Kasteel Cortenbach geven we acte de préséance op het Zomerfestival. Het strakke tijdschema daar zorgde ervoor dat we ons laatste muziekwerk niet konden spelen. Een tegenvaller voor dirigent en korps.
• 14 juli is de laatste repetitie voor de zomervakantie en traditiegetrouw doen we dat buiten. Dit jaar gaan we naar de Hellebeuk.
• Op zondag 22 oktober een concert met Fanfare Arensgenhout dat ook onder de muzikale leiding van Harmen Cnossen staat.
• 26 november vindt alweer het 7e Clumma concert plaats. Als speciale gast treedt Enzo Kok op, een groot talent op viool. De pas 15-jarige Enzo maakt de verwachtingen helemaal waar. Een bijna uitverkochte kerk geniet van zijn geweldige vertolking van “Dance Macabre” en “Theme from Schindlers List”.

Het muzikale jaar jeugdorkest
Het jeugdorkest heeft ook weer een druk jaar achter de rug. Onder de muzikale leiding van Robbert-Paul Feijten staan de nodige uitvoeringen op de muzikale agenda.
• Het nieuwjaarsconcert wordt geopend door het Jeugdorkest.
• 13 mei wordt weer deelgenomen aan het Eurofestival in Heel.
• 14 juli speelt het jeugdorkest enkele stukken tijdens het buitenconcert op de Hellebeuk.
• 7 oktober Concert: “Een neus voor muziek”. Samen met jeugdorkesten van Hoensbroek en Welten.

Sociale activiteiten
• Achter de schermen zijn dan een aantal enthousiaste leden bezig met de organisatie van Sjollekebal 2.0. Een moderne opzet met artiesten moet nieuw elan geven aan het Sjollekebal. Ook willen wij dit carnavalsfeest graag in Klimmen behouden. De inspanningen van Marleen, Meike, Michelle, Luuk en Stef slagen, het is gezellig druk en veel carnavalisten weten zaal Keulen te vinden. Netto opbrengst is iets lager dan voorheen maar de uitstraling is goed en dat geeft vertrouwen voor een volgend Sjollekebal.
• Met Pinksteren begeleiden we de communicantjes van de basisschool naar de kerk. In de kerk speelt het jeugdorkest tijdens de H.Mis ook nog enkele werken. Traditioneel ontvangen alle communicantjes een felicitatiekaartje.
• 26-27 augustus werd het kampeerweekend gehouden in de wei bij Philma en Henk Spit. Een bezoek aan Fun Valley, een dropping en bezoek aan de Kindervallei in Houthem stonden op het programma, allemaal ingrediënten voor een geslaagd weekend.
• 18 november zijn we weer present om Sinterklaas welkom te heten in Klimmen. We begeleiden de Sint ook naar Grand Café Klumme. Later die middag gaan we ook nog naar Kasteel Wittem voor het brengen van een serenade aan Annemieke en Frits Beurskens t.g.v. de 70e verjaardag van Frits.
• Het jaar loopt dan ten einde. Wat rest zijn de activiteiten met de Kerstdagen. Omdat de rondgang op Kerstavond niet meer doorgaat houden we dit jaar op 23 december rond het middaguur een rondgang langs de winkeliers en spelen daar kerstmuziek. Die waarderen dit enorm en wachten de muzikanten op met lekkere hapjes en drankjes. Het winkelend publiek kan het ook zeer waarderen. Al met al een goed idee om zo een traditie in ere te houden en aan te passen aan deze tijd.

Bijzondere momenten
In maart trouwt bestuurslid Richard Konings met zijn Hilde dus gaat op vrijdagavond voorafgaand aan de repetitie het hele korps naar Kasteel Wittem om Richard en Hilde te verrassen met een serenade.
• 26 maart tijdens de feestelijke jaarvergadering worden 2 bestuursleden verrast met een Koninklijke Onderscheiding. Jos Pleyers en Ria Morshinkhof worden voor hun vele werk en bijdrage aan de gemeenschap bedankt en in het zonnetje gezet door burgemeester Wil Houben.
• Aansluitend worden maar liefst 7 jubilarissen gehuldigd: Guus Blezer sr 70-jaar lid, Sjir Winthagen 60-jaar lid, Marjo Kruts, 40-jaar lid, Jo Hanssen 25-jaar lid en Stef Moonen 12,5-jaar lid. Peter Kruts en Kim Klinkenberg vieren hun LBM jubileum respectievelijk 40 en 12,5 jaar lid. LBM afgevaardigde Dhr. Leunissen benadrukte nog eens hoe belangrijk muziekverenigingen zijn, het is deel van onze cultuur. Leden die zolang zich inzetten voor een verenigingen verdienen in het zonnetje gezet te worden, zo zegt dhr. Leunissen. Dat gebeurt ook met bloemen, een passend cadeau en uiteraard een muzikale serenade.
• Enkele weken later op zaterdag 8 april trouwt Walter Linden met zijn Jacqui. Uiteraard brengen we ook aan dit bruidspaar een serenade op de feestlocatie in Valkenburg.
• In Mei is Broederschap St. Sebastianus gastheer van het Bondschuttersfeest in Klimmen. De Harmonie wordt gevraagd medewerking te verlenen en dat doen we uiteraard. Op de vrijdagavond geven we een klein concert in de feesttent op de schutteweide.
• 3 september is er weer een bruiloft, nu is het de beurt aan Suzanne Moonen die trouwt met John Aelmans. In hun tuin op de Hellebeuk brengen wij een serenade.
• Zaterdag 25 november vieren Philma (beschermvrouwe Jeugdorkest) en Henk Spit (voorzitter Cv100) hun gouden bruiloft. Uiteraard brengen we ook hier een serenade samen met het jeugdorkest.

2016

Op zoek naar een nieuwe dirigent
Terugkijkend naar 2016 komen enkele punten heel sterk naar boven, de verjonging van het bestuur en het afscheid van Felix Bemelmans als bestuurslid.
Maar liefst 3 jonge nieuwe bestuursleden nemen zitting in het bestuur en dat is voor de vereniging heel belangrijk. Van Felix nemen we mede met het bereiken van de respectabele leeftijd van 80 jaar na héél véél jaren afscheid als bestuurslid. Bij zijn afscheid wordt Felix benoemd als erelid van de Berggalm.
Het jaar 2016 zal ook de boeken in gaan als een jaar met weer een dirigentenwissel. Medio 2016 besloten de huidige dirigent Jean Cosemans en De Berggalm niet meer met elkaar verder te gaan. De jaarlijkse afsluiting van het muzikale jaar, de buitenrepetitie, werd het afscheidsconcert van Jean. De Berggalm ging op zoek naar een opvolger. De in Valkenburg woonachtige maar uit Friesland afkomstige Harmen Cnossen was bereid tijdelijk de leiding van het Harmonie orkest op zich te nemen. Na het nieuwjaarsconcert van 2017 besloot Harmen zijn avontuur in Klimmen te vervolgen.

Dan weten we ook al dat Prins Arnold de 1e heerst over de Klimmense Carnaval (het Molmoezeriek) met zijn Prinses Meike. Arnold is zoon
van bestuurslid Ger Linden en Meike Trausel is onze saxofiniste. Dat geeft weer een bijzonder tintje aan Carnaval.
In april gaven we een concert in de Borenburg samen met Koninklijke Harmonie Rotem.

Muzikaal jaar Harmonieorkest
 Op 24 april geven we in samenwerking met Koninklijke Harmonie uit het Belgische Rotem een concert in de Borenburg te Voerendaal.
 Op 11 juni viert Mannenkoor St. Remigius haar 60-jarig bestaan. Dit wordt gevierd met een concert in de kerk van Klimmen. Het harmonieorkest werkt hier aan mee evenals de schutterij uit Klimmen.
 Na de zomerstop maken de leden kennis met de nieuwe dirigent, Harmen Cnossen. Een kennismaking die vlot verliep en 2 oktober spelen we dan voor het eerst o.l.v. Harmen Cnossen tijdens het Bokkerijdersfestival op het Vrijthof in Klimmen.
 27 november staat het 6e Concert Clumma op de muzikale agenda. Er werd een mooi gevarieerd concert gegeven. Door de nieuwe opstelling [meer naar voren en richting zijbeuken] was de klank wel beter maar voor het oog was het wel wennen.

Het jeugdorkest heeft weer een druk jaar achter de rug onder de muzikale leiding van Robbert-Paul Feijten
 16 april is het Rock concert. Samen met de band Back Flash, DJ Benno en lichteffecten, wordt een waar spektakel concert gegeven.
 10 december wordt deelgenomen aan het kerstconcert in zaal “Grand café Clumme” samen met mannenkoor St. Remigius. Het concert was om 21.15 uur afgelopen. Voor de kleintjes die al om 17.15 aanwezig moesten zijn duurde dit allemaal veel te lang.

Kijk op een van de volgende pagina’s voor vorige jaren….

Pagina's: 1 2 3 4 5 6