Over ons Harmonie

2016

Op zoek naar een nieuwe dirigent
Terugkijkend naar 2016 komen enkele punten heel sterk naar boven, de verjonging van het bestuur en het afscheid van Felix Bemelmans als bestuurslid.
Maar liefst 3 jonge nieuwe bestuursleden nemen zitting in het bestuur en dat is voor de vereniging heel belangrijk. Van Felix nemen we mede met het bereiken van de respectabele leeftijd van 80 jaar na héél véél jaren afscheid als bestuurslid. Bij zijn afscheid wordt Felix benoemd als erelid van de Berggalm.
Het jaar 2016 zal ook de boeken in gaan als een jaar met weer een dirigentenwissel. Medio 2016 besloten de huidige dirigent Jean Cosemans en De Berggalm niet meer met elkaar verder te gaan. De jaarlijkse afsluiting van het muzikale jaar, de buitenrepetitie, werd het afscheidsconcert van Jean. De Berggalm ging op zoek naar een opvolger. De in Valkenburg woonachtige maar uit Friesland afkomstige Harmen Cnossen was bereid tijdelijk de leiding van het Harmonie orkest op zich te nemen. Na het nieuwjaarsconcert van 2017 besloot Harmen zijn avontuur in Klimmen te vervolgen.

Dan weten we ook al dat Prins Arnold de 1e heerst over de Klimmense Carnaval (het Molmoezeriek) met zijn Prinses Meike. Arnold is zoon
van bestuurslid Ger Linden en Meike Trausel is onze saxofiniste. Dat geeft weer een bijzonder tintje aan Carnaval.
In april gaven we een concert in de Borenburg samen met Koninklijke Harmonie Rotem.

Muzikaal jaar Harmonieorkest
 Op 24 april geven we in samenwerking met Koninklijke Harmonie uit het Belgische Rotem een concert in de Borenburg te Voerendaal.
 Op 11 juni viert Mannenkoor St. Remigius haar 60-jarig bestaan. Dit wordt gevierd met een concert in de kerk van Klimmen. Het harmonieorkest werkt hier aan mee evenals de schutterij uit Klimmen.
 Na de zomerstop maken de leden kennis met de nieuwe dirigent, Harmen Cnossen. Een kennismaking die vlot verliep en 2 oktober spelen we dan voor het eerst o.l.v. Harmen Cnossen tijdens het Bokkerijdersfestival op het Vrijthof in Klimmen.
 27 november staat het 6e Concert Clumma op de muzikale agenda. Er werd een mooi gevarieerd concert gegeven. Door de nieuwe opstelling [meer naar voren en richting zijbeuken] was de klank wel beter maar voor het oog was het wel wennen.

Het jeugdorkest heeft weer een druk jaar achter de rug onder de muzikale leiding van Robbert-Paul Feijten
 16 april is het Rock concert. Samen met de band Back Flash, DJ Benno en lichteffecten, wordt een waar spektakel concert gegeven.
 10 december wordt deelgenomen aan het kerstconcert in zaal “Grand café Clumme” samen met mannenkoor St. Remigius. Het concert was om 21.15 uur afgelopen. Voor de kleintjes die al om 17.15 aanwezig moesten zijn duurde dit allemaal veel te lang.

Nieuwe dirigent Harm Cnossen: CV
Harmen Cnossen (Sneek, 4 april 1965) is een Nederlandse dirigent. Hij kreeg zijn eerste piano- en slagwerklessen toen hij zeven jaar was. Hij studeerde slagwerk en piano aan de Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden, het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en pauken aan de Herbert von Karajan Academie bij het Berliner Philharmoniker. Harmenn volgde cursussen oude muziek in Weimar en Utrecht. Al tijdens zijn studie speelde hij in het Europees Jeugd Orkest en dirigeerde hij kamermuziek, opera, oratorium, symfonieorkesten, musical en kerkmuziek.
Harmen was vaste dirigent bij het Tchaikovsky Chamber Orchestra of Belgium en in Nederland van het amateurorkest Coro e Orchestra di Giuseppe Verdi in Groningen waarmee hij muziek van de componisten als Giacomo Puccini en Giuseppe Verdi uitvoerde. Vanaf 1996 tot 1998 was hij dirigent van het studentenorkest Bragi in Groningen. Sinds 2006 is Harmen Cnossen dirigent van het amateurorkest Kerkraads Symfonie Orkest en vanaf september 2007 van het UvA-Orkest J. Pzn Sweelinck. Van 2008 tot 2013 was hij dirigent van de Marinierskapel der Koninklijke Marine in de rang van Majoor der Marinierskapel.

In de jaren 2000-2006 verbleef Harmen in China. In 2000 ging hij naar Peking, waar hij was uitgenodigd door Tang Muhai en het China National Symphony Orchestra and Chorus om er als assistent-dirigent en koordirigent te komen werken. Harmen dirigeerde en coachte er Chinese instrumentalisten en zangers in de uitvoering van de muziek van Wolfgang Amadeus Mozart, Anton Bruckner, Hector Berlioz en leidde hij kamermuziekprojecten met de muziek van Johann Sebastian Bach. Hij leidde ook de koren van het Central Conservatorium in Peking en het Conservatorium van Nanking in projecten met oude en moderne koormuziek. Harmen verhuisde naar Shanghai na een uitnodiging van het Shanghai Broadcasting Symphony Orchestra. Hij dirigeerde er onder andere werken van de Chinese componist Xiaogang Ye, het Butterfly Lovers Violin Concerto, het Great Wall Piano Concerto en werken van Leonard Bernstein (Porgy and Bess) en John Corigliano. In China stond Chinese propagandamuziek met een sterk klassiek westers karakter vaak verplicht op ieder concertprogramma, zoals werken als Good News from Beijing, Red Women Detachments March, Spring Festival Overture. Hij leidde het Shanghai Ballet in concerten met filmmuziek en Weense wals en het ballet de Notenkraker van Tsjaikovski.

Na Shanghai werd Harmen ook uitgenodigd door het Macau Chamber Orchestra, waar hij concerten leidde met muziek van Béla Bartók tot Antonio Vivaldi. Hij was in Macua ook docent kamermuziek aan het conservatorium.

Nadat Harmen in 2005 de Hong Kong Philharmonic Orchestra Fellowship Award won, werd hij door chef-dirigent en artistiek directeur Edo de Waart aangesteld als Resident Conductor van het Hong Kong Philharmonic Orchestra (HKPO). Hij dirigeerde er muziek van onder andere John Adams, Guo Wenjing, Gustav Mahler en Richard Strauss (Salome en Elektra). In Hongkong leidde Harmen ook universiteitsconcerten en schoolconcerten. Hij stelde met Harry Wong de succesvolle Music in the Wok-concerten en Symphonic Fairytales samen. Hij dirigeerde het HKPO in cross-over concerten met Laura Fygi en haar band. In 2006 werd Harmen ook dirigent van het Hong Kong Philharmonic Chorus.
Andere orkesten die Cnossen dirigeerde zijn het orkest van de Herbert von Karajan Academie, Hong Kong City Chamber Orchestra, Kammerphilharmonie Leipzig, Shanghai Chamber Orchestra en het orkest van de Bulgaarse Opera.
Harmen won een gouden medaille in 1995 op het Lovro von Matacic concours in Zagreb, waarna hij het Zagreb Philharmonisch Orkest dirigeerde in het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart.

Kijk op een van de volgende pagina’s voor vorige jaren….

Pagina's: 1 2 3 4 5 6