Geschiedenis Harmonie

De vereniging ‘De Berggalm’, in oorsprong een zangvereniging onder de naam ‘Echo de la Montagne’, werd opgericht in 1879. Na de eerste wereldoorlog werd, in samenwerking met deze zangvereniging, besloten de vereniging om te vormen tot een harmonie. Gesteund door het enthousiasme van de Klimmense bevolking groeide de vereniging spoedig uit tot een volwaardig korps.

In 1936 werd voor de eerste keer deelgenomen aan een concours. Grote muzikale successen werden in de vijftiger jaren behaald. Bij gelegenheid van het 80-jarig bestaan werd de vereniging het predikaat ‘Koninklijk’ verleend.

Als gevolg van de resultaten behaald op het bondsconcours in 1996 werd de vereniging uitgenodigd deel te nemen aan de nationale kampioenschappen te Hilversum. Ondanks zware concurrentie werd de nationale titel binnengehaald met gelijktijdige promotie naar de Ereafdeling. In 2002 werd de vereniging de verassende winnaar van het bondsconcours met promotie naar de superieure afdeling. Ook nu werd tijdens de daaropvolgende nationale kampioenschappen de landstitel behaald. In 2007 werd voor het eerst deelgenomen aan het bondsconcours in de 1e divisie, met een geweldig concert en een prachtige eerste prijs met 86,72 punten werd ook dat wederom een muzikaal hoogtepunt.

In de zomer van 2008 werd onder leiding van dirigent Victor Vaessen deelgenomen aan het prestigieuze Certamen de Banda de Musica in Valencia. De Berggalm kwam uit in de Seccion Secunda en veroverde de 1e prijs.

Door een dirigentenwissel in 2012 kon niet deelgenomen worden aan het bondsconcours van de LBM en werd uitstel gevraagd. De nieuwe dirigent Jos Roeden stelde voor om in 2013 deel te nemen aan het Wereld Muziek Concours. Vanwege de omvang van het harmonie-orkest en de behoefte het “eigen” korps naar het WMC te gaan, werd besloten in te schrijven voor de 2e divisie. De Berggalm behaalde 91 punten, promoveerde naar de 1e divisie en werd met dit puntenaantal Limburgs Kampioen.

Vanaf 1 januari 2017 staat het Harmonie Orkest onder leiding van dirigent Harm Cnossen.
Harmen Cnossen (Sneek, 4 april 1965) is een Nederlandse dirigent. Hij kreeg zijn eerste piano- en slagwerklessen toen hij zeven jaar was. Hij studeerde slagwerk en piano aan de Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden, het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en pauken aan de Herbert von Karajan Academie bij het Berliner Philharmoniker. Harmenn volgde cursussen oude muziek in Weimar en Utrecht. Al tijdens zijn studie speelde hij in het Europees Jeugd Orkest en dirigeerde hij kamermuziek, opera, oratorium, symfonieorkesten, musical en kerkmuziek.
Harmen was vaste dirigent bij het Tchaikovsky Chamber Orchestra of Belgium en in Nederland van het amateurorkest Coro e Orchestra di Giuseppe Verdi in Groningen waarmee hij muziek van de componisten als Giacomo Puccini en Giuseppe Verdi uitvoerde. Vanaf 1996 tot 1998 was hij dirigent van het studentenorkest Bragi in Groningen. Sinds 2006 is Harmen Cnossen dirigent van het amateurorkest Kerkraads Symfonie Orkest en vanaf september 2007 van het UvA-Orkest J. Pzn Sweelinck. Van 2008 tot 2013 was hij dirigent van de Marinierskapel der Koninklijke Marine in de rang van Majoor der Marinierskapel.

Het Jeugdorkest van de Berggalm staat onder leiding van Robbert-Paul Feijten.